Les
Oeiii dat was even wennen. Afgelopen winter gaf ik na anderhalf jaar weer een keer een workshop ’s avonds. Bovendien regende het pijpenstelen. Dat was even schakelen. Even terug in de tijd want in de drie jaar dat ik dagelijks buiten les in gaf in Nederland, heb ik de nodige lessen geleerd wat betreft kleding en buiten bewegen, wandelen of hardlopen.
Buiten bewegen
Mogelijk zie je er tegenop om naar buiten te gaan als je door het raam kijkt. Deze tijd van het jaar ziet het er grijs en vochtig uit. Dan ga je toch niet voor de lol naar buiten als je lekker bij de verwarming kan zitten?
Tips om jùist bij ‘slecht’ weer naar buiten te gaan
Toch is het wel aan te raden. Door naar buiten te gaan ontspan je beter. De groene omgeving maakt dat jij helder kan nadenken en je jezelf beter kan concentreren. De verse zuurstof in je longen helpt aan het herstel met het contact met jezelf, met je gevoel.
Door de gebeurtenissen van afgelopen jaar zijn we nog meer op onszelf aangewezen. Het kan zijn dat jij ‘in je hoofd’ gaat zitten, teveel nadenkt wat tot piekeren of malende gedachten kan leiden. Door naar buiten te gaan gaat er een frisse wind door je hoofd. Ook wordt je lichamelijk sterker want jezelf blootstellen aan de weerelementen maakt jou weerbaarder en je zelfvertrouwen groeit.
Hoe je door actieve rust kan ontspannen
Een doel aan je wandeling of hardloopronde koppelen maakt dat er een bepaalde druk op ligt. Je moet al zoveel. Laat je doel varen, stap naar buiten en voel hoe jouw lichaam reageert op je beweging, geniet van de omgeving en ontspant. Dit wordt ook wel actieve rust genoemd. Juist door te bewegen en er geen doel aan te hangen, maakt je lichaam energie aan in plaats van dat het bewegen jou energie kost.
Het weer
Ontspan ook bij koud en regenachtig weer. Je bent geneigd om dan je schouders op te trekken en je hoofd iets naar voren te buigen: te schuilen in je kraag of capuchon.
Het weerbericht
Het weerbericht kijken is echt een no-go… Meer dan drie jaar heb ik buiten les gegeven in Nederland. Op al die jaren ben ik slechts drie keer tot op mijn huid nat geregend op een dag. Meestal klopte de voorspelling niet.
Bovendien ook dat grijze grauwe weer dat je door het raam ziet valt meestal mee. Achter de wolken schijnt de zon en buiten ervaar je meer (zon)licht. Ja, ook deze tijd van het jaar.
Jouw eigen weerbericht
Het weerbericht zegt niets over hoe jij het weer ervaart. De laatste jaren geeft het weerbericht ook een gevoelstemperatuur aan maar dan nog steeds, is het jouw beleving. Misschien ben je een koukleum of heb je het juist altijd warm.

Kleding
Die beleving is afhankelijk van jouw kleding. Als je in de winter naar buiten gaat in zomerkleding dan weet je (bijna) zeker dat je het koud gaat hebben.
Ik zeg altijd: “Slecht weer bestaat niet, een verkeerde kledingkeuze wel”. Denk er maar eens over na.
Wat is bepalend voor het soort kleding dat bij het weertype past?
Voor het bepalen van je kleding is de mate waarin jij actief wilt zijn ook een punt. Ga jij lekker slenteren dan heb je veel dikkere kleding nodig deze tijd van het jaar dan dat jij stevig gaat wandelen of gaat hardlopen. Hoe sneller je gaat, hoe dunner je kleding geldt in dit geval.
Naast je tempo is het ook van belang vooraf te bedenken of je echt alleen gaat lopen of dat je nog oefeningen gaat doen onderweg of over hekjes of iets dergelijks gaat klimmen. Als je nog andere activiteiten gaat doen onderweg is kleding waarin je vrij kan bewegen wel zo lekker… en scheur je niet halverwege dat hekje uit je broek ;).
Extra tips
Tip 1: Basis- en toplaag
Wat ik vooral geleerd heb tijdens mijn jaren buiten les geven is laagjes kleding dragen. Wat de basislaag betreft kan je rekening houden met de buitentemperatuur.
Vooral de bovenste laag moet ook nog handig te ‘vervoeren’ zijn voor het geval je het te warm krijgt. Dus een dikke winterjas bind je niet zo makkelijk om je middel als een wind- en waterdicht jackje, wat je eventueel over een iets minder dikke winterjas aan kan trekken.
Tip 2: Handig om àltijd bij je te hebben
Neem altijd een sjaal of een buff mee. Deze kan je om je nek doen maar ook rond je hoofd mocht je koude oren of een koud voorhoofd krijgen.
Tip 3: Hardlopen
Voor hardlopen geldt als indicatie voor je kleding de huidige temperatuur +10 graden. Sinds ik deze regel toepas, heb ik het nooit meer te koud of te warm gehad.
Tip 4: Regen
Bij regen vind ik het persoonlijk lekker om een pet op te hebben zodat de regen niet meteen in mijn gezicht slaat.
Tip 5: Als je niet vanuit huis vertrekt
Ga je ergens een eindje rijden van je huis wandelen of hardlopen dan raad ik je aan om een paar droge sokken en schoenen in de auto mee te nemen.

Excuus
Weerhield de winterperiode je tot nu toe van buiten bewegen dan hoop ik dat ik je met deze blog tot buiten bewegen heb gezet. Natuurlijk help ik je graag en kan ik jouw stok achter de deur zijn om meer plezier in het buiten bewegen te krijgen, waardoor je Minder Stress of Spanning gaat ervaren.
Het 4-weeks 1-op-1 ADEM je Fit & Ontspannen traject is een combinatie van (buiten) bewegen, wandelen of hardlopen (ook yoga is een keuze maar dat doe je meestal binnen), met Mindfulness en Ademhalingstechnieken.
Waarom deze unieke combinatie
Het buiten bewegen maakt dat je weerbaarder wordt en positiever in het leven gaat staan.
Door mindfulness leef je in het ‘nu’ en vergroot je je bewustzijn.
Je leert de meest gezonde manier van ademhalen. Je ademhaling verbindt je met het hier en nu, dat is al een stukje mindfulness an sich.
Door deel te nemen aan het traject voel je je al snel fitter en minder gestresst.
Klik op de knop hieronder voor meer info over het ADEM je Fit & Ontspannen traject.
Update, deze blog verscheen voor het eerst op 8 december 2020 en is op 20 oktober 2021 geactualiseerd.
Eén antwoord op “Hoe overleef ik de kou en regen als ik in de winter buiten ga wandelen of hardlopen?”