Hèt onderwerp voor de eerste maandag in januari
Op zo’n eerste maandag in januari kan het bijna niet anders over goede voornemens of doelen die je wilt halen dit jaar, gaan.
Manmanman, ik doe er niet aan. Het is punt 1 niet mindful om vooruit te kijken en punt 2 als ik iets wil dan doe ik het meteen of zodra het mogelijk is.
Maar toch wil ik je iets meegeven. Iets waar je mogelijk nù, met je goede voornemens of doelen voor dit jaar, iets aan hebt want natuurlijk wil jij je doel halen of je goede voornemens volhouden.
Hoe diep is jouw verlangen?
Leef jezelf even compleet in, ga helemaal naar hetgeen je wilt: je goede voornemens of je doel.
Je ziet levendig voor je hoe jouw leven eruit ziet als je het hebt gehaald. Vervolgens ga je na wat het verschil is met je leven nu. Wat is het concrete verschil? Weegt het verschil op tegen de moeite die je ervoor moet doen om het te kunnen halen of bereiken? Als het antwoord ja is dan is dat verschil een mooie motivatie. Schrijf die op voor jezelf. Heb je een minder moment dan kan je dit teruglezen. Op deze manier motiveer je jezelf om door te zetten.
De prijs
Bij prijs denk je waarschijnlijk meteen aan wat het kost qua geld. Daar heb ik het in dit geval niet over.
Wat ik bedoel is hoeveel moeite moet je doen om te kunnen bereiken wat je voor ogen hebt? Alles heeft een prijs in wat voor vorm dan ook. Blijf je telkens realiseren waarvoor je het doet, houd je doel of voornemen voor ogen. Teken het of print het uit en hang het op een goed zichtbare plek. Teken desnoods ook de weg naar je doel toe uit. Die weg is realistisch gezien niet zonder hobbels dus calculeer (kleine) terugval(len) in.

Een doel zonder plan is slechts een wens
Een concreet plan uitschrijven om je doel te bereiken, is het beste. Je hebt dan duidelijk inzicht wanneer er wat moet gebeuren om je doel te bereiken.
Blijf steeds realistisch! Weet je bijvoorbeeld dat het in een bepaalde periode lastig wordt om jezelf aan je voornemen of je pad naar je doel te houden, hou er dan rekening mee.
Maak je doel ook niet te groot. Je hoeft niet meteen de hele berg te beklimmen. Je kan ook van bergkam naar bergkam werken. Met elk stapje vooruit kom je dichter bij je doel. Daarom is het misschien zelfs verstandig om je doel in stukjes te hakken, dat maakt het behapbaar. Als je dan elke keer ‘viert’ als je een subdoel hebt gehaald dan hou je er lol in voor jezelf.
Bij het niet halen van je subdoel is de teleurstelling kleiner. Je hebt niet het gevoel dat je compleet gefaald hebt in het behalen van je doel. Je valt ‘maar’ 1 niveau terug.
Inspiratie
Onlangs keek ik naar de documentaire Wilskracht van Wiggert Meerman, te zien via Youtube. Hierin laat hij zien hoe diep je kàn gaan als je iets ècht wilt.
Hij gaat in deze docu 3 dagen mee met jongens die bij de Commando’s willen. Lichamelijk wordt het uiterste van hen gevergd.
De moraal is dat op den duur je hoofd denkt iets niet te kunnen. Maar als je geen keuze hebt dan het gewoon te doèn, dan ga je. Als je namelijk opgeeft weet je zeker dat je niet wordt toegelaten tot de commandotroepen.
Dus hoe graag wil jij je doel bereiken? Wat heb je ervoor over?
Reallife
Hoe kan jij dit nu inzetten in jouw leven? Eigenlijk bepaalt de mate waarin jij gedreven bent om je doel te halen of het je gaat lukken. Denk je bij voorbaat al dat het je niet gaat lukken of dat het te zwaar wordt dan is je inzet daar ook naar met alle gevolgen vandien…

Uit mijn leven gegrepen
Zo wou ik al heel lang een nieuwjaarsduik nemen. Al 12 jaar vier ik de feestdagen in een tropisch oord en dat telt naar mijn maatstaven niet als ècht.
Dit jaar, gedreven door de omstandigheden, was mijn kans. Op 1 januari lukte het niet maar gisteren wel.
Ondanks dat ik behoorlijk wat ervaring met kou heb: een kuur in het IceLab in Thailand en een ijsbad volgens de Wim Hof methode, blijft het een uitdaging.
Als ik mijn doel hoog had ingezet dan was dat kopje ondergaan geweest maar dat deed ik niet. Mijn doel was tot de schouders nat worden. Na de eerste keer in het water te zijn geweest was ik net niet helemaal tevreden. Ik overweeg dan duidelijk: ga ik naar huis met het nèt-niet-gevoel of ga ik nog een keer voor de volle mep. Dat laatste deed ik. Wie weet hoelang het duurt voordat ik weer een nieuwjaarsduik in Nederland kan nemen. Het gevoel van dode tenen nam ik op de koop toe, dat was de prijs die ik in dit geval betaalde.
Hulp
Ik ging niet alleen. In mijn geval bij zo’n actie denk je sneller “ach het is te koud, ik kan het niet.” Wat deed ik om dit te voorkomen? Ik sprak met iemand af. Op deze manier had ik een stok achter de deur. Samen sta je sterk en zeg je punt 1 minder snel af en punt 2 je laat je minder snel kennen.
In jouw geval kan het helpen je te laten coachen. Een coach kan zorgen voor die stok achter de deur maar kan jou ook helpen om je doel in behapbare subdoelen te hakken en je te voorzien van tips en tricks om die te behalen. En het belangrijkste je successen samen met je viert!
Jouw mindset
Hoe sta jij tegenover jouw doel. Dit is een cruciaal punt. Hoe diep is jouw verlangen om het halen.
Houd in je achterhoofd dat je geen doel kan bereiken zonder ‘pijn’ te lijden, zonder er moeite voor te doen. Hoe dan ook het kost je energie en inzet.
Het klinkt misschien hard maar kort door de bocht komt het hierop neer:
heb je er niet hetgeen voor over wat er voor nodig is om je doel te bereiken dan wìl je het niet graag genoeg.
Jouw WILSKRACHT is doorslaggevend bij het bereiken van je doel of het volhouden van je goede voornemen!
Klik op knop hieronder als vrijblijvend contact met mij wilt om te sparren óf en hoe ik je eventueel zou kunnen helpen.
2 antwoorden op “Waar een WIL is, is een WEG”