Zinnig leven
Wie herinnert het zich niet van vroeger. Je verveelde je. Je moeder ergerde zich aan jouw gedrag en zei: “Wat zit je daar te niksen, ga iets doen!”
Deze uitspraak is de grondlegger van jouw conditionering dat je altijd bezig moet zijn. Of een stap verder: altijd zìnnig bezig moet zijn.
Drukdrukdruk
Je roept het zo makkelijk: “Ik heb het druk.” Als je het 10x achter elkaar zegt heb je het nog drukker. Tenminste ik krijg altijd dat gevoel als ik mensen het steeds hoor zeggen. Soms vraag ik mij af of je als je het niet druk hebt, je er niet bij hoort.
Ik zeg altijd dat ik lekker bezig ben of dat ik een volle week heb. Die volle week betekent voor mij vol met afspraken op de tijden, die ik daarvoor vrijmaak. Daarnaast blokkeer ik voldoende tijd in mijn agenda voor mezelf en spontane afspraken. Ik heb de touwtjes in handen van mijn agenda dus drukker dan dit kan ik het niet hebben.
Wat moet je?
Oké, ooit in mijn verleden ben ik secretaresse geweest en vandaar dat ik taalkundige twists leuk vind.
Naast ‘druk’ is ‘moeten’ ook zo’n woord waar de stress, wat mij betreft, vanaf straalt…
Als iemand tegen mij zegt: “Ik ‘moet’ werken.” Dan schieten er bij mij 2 dingen door mijn hoofd:
- Je gebruikt ‘moeten’ dus vind je je werk niet leuk?
- Ben je niet dankbaar dat je werk hebt en dat je daardoor voor je gezin etc kan zorgen?
Bij nummer 2 zou ik dan zeggen: “Ik mag werken.”
Als ik het met mijn klanten over Tijd voor Jezelf heb dan zeggen ze vaak dat ze er niet aan toe komen.
It’s all about mindset.
Serieus. Ik leer ze dan dat ze zichzelf Tijd voor hunzelf mogen gùnnen. Je komt wel aan Tijd voor Jezelf toe als je het jezelf gùnt!
Alleen je hebt er tot op heden geen prioriteit aan gegeven. Je vond andere dingen blijkbaar belangrijker, dat is wel een heel ander verhaal dan er niet aan toe komen.

Minder Stress door ander taalgebruik
Zo heeft Loesje een mooie passende spreuk:
Als je honderd keer zeg dat je het druk hebt
Wordt het natuurlijk ook niet rustig
Zullen we afspreken dat je vanaf nu de woorden ‘druk’ en ‘moeten’ zoveel mogelijk schrapt uit je woordenboek?
Je zult zien dat je dan al minder stress voelt. Bij mij werken die worden als een halsband, die steeds strakker wordt aangetrokken.
Pauze
Onlangs hoorde ik iemand, die pas ander werk had, zeggen dat ze in haar pauze maar filmpjes ging kijken op haar telefoon omdat haar collega’s dat ook deden.
Besef jij hoeveel onrust je telefoon geeft? Er is zelf bewezen dat als je telefoon op je nachtkastje ligt terwijl je slaapt en er een mail of bericht binnenkomt terwijl het geluid uit staat jij daar iets van mee krijgt. Het bewijs was terug te zien aan de hersengolven van de proefpersonen.
Nu geeft doelgericht een filmpje kijken nog niet al te veel prikkels. Het zijn juist de berichten, die je ongevraagd binnen ziet komen tijdens het kijken, die jouw onrust geven in je hoofd.
Ik laat social media even helemaal buiten beschouwing…
Koffiebreak
Mijn bakje koffie in de ochtend is heilig. Heerlijk. Ik kan er helemaal mindful van genieten. Hoe ik dat doe? Me, myself en mijn koffie. Meer niet. Oh jawel en staren… gewoon even niks. Helemaal niks. Saai he?! Maar weet je hoeveel rust in mijn hoofd die 10 minuten geeft? Probeer het maar eens. Ik geef deze tip vaker. Ik geloof ook echt dat het heel mijn gezondheid ten goede komt. Bovendien werkt het ook positief op mijn inspiratie.
Vorige week zag ik zelfs een filmpje voor bijkomen over tussendoor dutjes doen.
Hoofdbrekens
Ik ben zomaar even benieuwd naar waar jouw hoofd zo een hele dag druk mee is. Wat zijn bij jou bewuste gedachten?
Wist je dat 75% van wat je nu denkt, je vorige week ook dacht? Ja, zo blijf je wel even bezig.
Kan jij in je hoofd ook zo lekker verhaaltjes maken of dingen invullen voor een ander? Ik schreef een tijd terug een blog over ‘Een ster in het denken voor een ander’. Het gaat nergens over maar ik denk dat je jezelf er wel in zult herkennen.
Heb je veel last van onrust in je hoofd dan is het het zeker waard om te beginnen met mediteren.
Ver van je bed
Het beeld van mediteren is vertekend naar mijn mening. Zoveel klanten krijgen er een zweverig gevoel bij. Gelukkig zijn ze bijna allemaal ‘om’ na een 4-weeks traject bij mij.
Voor sommigen blijft het een stap te ver. Mediteren past niet bij ze. Dat kan. Het is geen one-size fitts all.
Misschien is het voor jou aan te raden om eerst de 3 tips voor ‘Meer Rust in je Hoofd’ videocast te downloaden. Het zijn 3 praktische simpele tips.
Stap voor stap voor een degelijk resultaat.
En weet je zo simpel is het om Rust in je Hoofd te krijgen. Ik help op een praktische doeltreffende manier zonder dat het veel tijd of energie kost. Ben je benieuwd naar meer?
Onlangs maakte ik een videocast met 3 tips voor ‘Meer Rust in je Hoofd’ videocast, die je gratis kan downloaden. Klik op de knop hieronder om ‘m te downloaden.