Grenspaal

Nieuw begin

Sinds deze week geef ik ‘Start met Yoga’ workshops. Het thuiszijn en aangewezen zijn op een beperkte kring van sociale contacten maakt dat er meer tijd is om naar binnen te keren. Je wordt je ervan bewust dat het leven zoals het eind 2019 was voorlopig niet terugkomt. Bovendien wil je niet meer terug want je was klaar met het stressvolle leven. Vrouwen vroegen mij om deze workshops te gaan geven. Ze hebben er behoefte aan. Ze zoeken naar rust, meer bewustzijn en persoonlijke groei.

Hoe zweverig is yoga?

In de volksmond wordt yoga gezien als zweverig. Qua zweverigheid denk ik juist dat mensen die yoga beoefenen minder zweverig zijn. Zweverigheid heeft naar mijn mening te maken met ‘in je hoofd’ zitten, veel in gedachten zitten en weinig in het hier en nu leven.

Yogi’s zijn meer met hun gevoel bezig. Je gevoel wat vanuit je hart komt. Je gevoel dat ‘weet zonder nadenken’ wat goed voor jou is.

Juist dat gevoel is jouw connectie met wat er nu speelt, heel aards en down-to-earth.

Suf wat spieren stretchen?!

Tijdens een yogales stretch je inderdaad je spieren maar je versterkt ze ook. Een yoga-pose, zoals een yoga-oefening, ook wel wordt genoemd, kan je zo zwaar maken als je zelf wilt. Gewoon met je eigen lichaam dus zònder gewichtjes of andere hulpmiddelen. Probeer je armen maar eens 1 minuut op schouderhoogte gestrekt te houden, spierballen gegarandeerd!

Niet alleen spieren worden gestretcht, yogaposes werken ook door in het dieper gelegen weefsel van je lichaam én op het mentale vlak.

Yoga = meer

Wat velen niet weten is dat yoga meer is dan bovengenoemde poses. Volgens de Yoga Sutras van Patanjali, het 8-voudige yoga pad van Patanjali, bestaat het beoefenen van yoga uit 8 delen.  Om het behapbaar te houden neem ik je in deze blog mee naar de eerste van de 8.

Yama’s… you say what?!

Zoals gezegd neem ik je nu mee naar de eerste van het 8-voudige yoga pad. De eerste is een leefregel. Maar hé de titel suggereert een meervoud. Hoe zit dat? Deze leefregel is op gesplist in nog eens 5 kleinere stukjes, dat verklaart het.

De Yama’s, de leefregel met zijn 5 subleefregels zijn gericht op je medemens, op de mensen in je omgeving en waarmee je in aanraking komt. Algemeen houdt deze regel in dat je aardig en respectvol naar je medemens bent. Deze subregels hebben stuk voor stuk te maken met jouw houding richting mensen om je heen.

In mijn volgende blog neem ik je mee naar de leefregels, de Niyama’s, die betrekking op jezelf hebben. Maar ik begin bij het begin dus eerst de Yama’s.

Hoe stel je jezelf op?

De 5 Yama’s liggen eigenlijk voor de hand voor de meeste mensen. De eerste is dat je geen geweld mag gebruiken. Onder geweld kan je hier ook mondeling geweld verstaan zoals schelden of vloeken bijvoorbeeld. Nou ja bij iedereen schiet er weleens een verkeerd woord uit zijn/haar mond. Momenteel hoor ik om mij heen dat de lontjes nogal kort zijn en er om de minste geringste reden wordt gescholden. Dit valt dus onder deze leefregel.

Wat je jezelf af kan vragen is wat het schelden je oplevert? Ik begrijp dat je te maken hebt met frustraties. Zeker nu de sportscholen dichtzijn kan je niet lekker ontladen in de fitness. Zoek een andere manier om met je frustraties om te gaan.

Als omstander bij zo’n ‘onnodige’ scheldpartij hoef je niemand te veroordelen. Vraag liever wat er werkelijk aan de hand is. Wat er speelt in iemands leven. Zo kom je misschien te weten wat er onder die frustratie zit, wat de werkelijk oorzaak is. Alleen jouw volledige aandacht kan al verandering in de hele situatie brengen.

Je liegt dat je stinkt…

Wat ik mij herinner over liegen is dat er achter de titel nog een klein zinnetje kwam… Afijn de tweede subregel van de Yama’s is de waarheid spreken. Waarom zou je liegen? Het brengt je alleen maar in verlegenheid als de waarheid uit komt en dan voel je je alleen maar slechter. 9 van de 10 keer komt de waarheid toch uit…

Wie steelt is een dief

Vaak denk je bij stelen aan iets materieels. In deze moderne tijd met social media komt het voor dat mensen je tekst van een post kopiëren. Naar mijn mening valt dit ook onder stelen. Kijk dat je met een post iemand inspireert en hij/zij hierover een eigen post schrijft is een ander verhaal.

Uitgeblust?!

Hoe lekker is het om op de bank neer te ploffen na een lange dag werken? Je hebt echt alles gegeven die dag. Sta je op zo’n moment stil bij ‘aan wat je alles hebt gegeven’? Wat ik bedoel is: ben jij je ervan bewust of je je energie op de juiste manier hebt gebruikt? Dit is namelijk de volgende leefregel.

‘Pick your battles’ is een mooi betekenisvol gezegde. Als jij alles hebt gegeven aan iets wat minder belangrijk is dan ben je inderdaad op, het heeft je leeggezogen.

Als jij je energie gebruikt voor iets wat betekenisvol is en je daarna moe voelt dan is dat compleet anders. Je kan eenvoudig door rust te nemen opladen en doordat je je energie betekenisvol hebt ingezet krijg je weer nieuwe energie.

Dat wil ik ook!

Je zag online een leuk jurkje maar je budget liet het je niet toe om het te kopen. Nu heeft je vriendin het gekocht. Oh man wat ben je jaloers.

‘Vrij zijn van hebzucht’ is de laatste van de 5 Yama’s.

Kan jij op zo’n jaloersmoment jouw leven in perspectief plaatsen? Wat heb jij dat jouw vriendin niet heeft? Ieder besteed zijn budget op basis van zijn of haar behoeften en prioriteiten.

Positief

Dit waren de 5 Yama’s uitgebreid toegelicht. Ik heb ze vertaald naar hoe toepasselijk ze kunnen zijn in jouw leven en op jouw medemens.

Wij, vrouwen, zijn al vaak meer gericht op de mensen om ons heen dan. Meestal zorg je eerste goed voor een ander en dan pas voor jezelf.

Het werkt juist andersom: als jij goed voor jezelf zorgt, kan je nòg beter voor de mensen om je heen zorgen. Vandaar dat het belangrijk is om je grenzen duidelijk aan te geven en te bewaken.

Deze periode, de winter, keer je je waarschijnlijk meer naar binnen. Met name in de huidige situatie ben je al meer op jezelf en een kleinere kring om je heen aangewezen.

Hoe mooi is het om deze periode te gebruiken om te werken aan bewustwording en persoonlijke groei. Zo haal je iets positiefs uit deze ‘crisis’.

grenzen stellen

Tijd voor jezelf

Sinds de lockdown hoor ik vrouwen om mij heen zeggen dat ze minder tijd voor zichzelf hebben. Ze zijn meer thuis en dat is juist de plek waar er altijd een beroep op je gedaan kan worden. De partner en/of kinderen zijn meer thuis en op deze manier sta jij meer dan ooit constant ‘aan’. Het is dan goed om duidelijk je grenzen aan te geven en te bewaken.

Juist die grenzen leer je zelf kennen, herkennen en bewaken tijdens het doen van yogaposes. Die lichamelijke grenzen kan je spiegelen naar je mentale grenzen en andersom.

Verdiep je

Loop jij letterlijk en figuurlijk tegen je grenzen aan dan wil dat heel wat meer zeggen dan alleen dat feit an sich. Je mag op onderzoek uit als je je verder in jezelf wilt verdiepen. Je mag je ‘in’ jezelf keren.

Bij die verdiepingsslag help ik jou graag. In mijn 4-weeks 1-op-1 ADEM je Fit & Ontspannen traject leer je meer over je grenzen en de bewustwording ervan.

Vrouwen, die jou voorgingen, in het 4-weeks 1-op-1 ADEM je Fit & Ontspannen traject hadden achteraf spijt deze stap niet eerder gezet te hebben. Ze omschreven dit traject als laagdrempelig, praktisch en doeltreffend.

Wil jij die relaxte moeder worden, die leeft voor haar gezin en de mensen in haar directe omgeving en zonder zichzelf te kort te doen?

Wil je niet langer te pas en te onpas je geduld verliezen. Als jij ontspant dan heeft dat effect op jouw gezin.

Lees wat het 4-weeks coachingstraject inhoudt door hieronder op de knop te klikken.

 

 

Update, deze blog verscheen voor het eerst op 4 februari 2021 en is op 3 maart 2022 geactualiseerd.

3 antwoorden op “Grenspaal”

  1. Pingback: LOSBOL -
  2. Pingback: OP = OP! -

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hulp nodig of vragen?
Hoi! Hoe kan ik je helpen?