Word je eigen cheerleader!

Spiegeltje… spiegeltje… aan de wand

Hoe vaak kijk jij in de spiegel? ‘s Morgens om je haar of je make-up te doen of tijdens het tandenpoetsen? ‘s Avonds bij het schoonmaken van je gezicht of tandenpoetsen? Hoe kijk je naar jezelf? Kritisch? Kijk je gewoon, observeer je zonder te oordelen? Kijk je jezelf aan? 

Kijk jezelf eens diep in de ogen. Doe het maar eens. Zonder mening te hebben. Je kijkt gewoon en that’s it. 

Dat doe je waarschijnlijk nooit of niet vaak. Je kijkt meestal gericht bijvoorbeeld naar dat pukkeltje of rimpeltje en of er geen etensresten meer tussen je tanden zitten. 

Die gedachte dat je ‘er moe uitziet’ of ‘over een nieuw ontdekte rimpel’ mag je meteen loslaten.

Positieve leefstijl oefening peptalk

Word je eigen beste vriendin

We zijn zo gewend om een mening te hebben. Waarom zou je een oordeel over van alles moeten hebben? Dodelijk vermoeiend lijkt mij want dat betekent dat je hoofd overuren draait. Gewoon kijken of observeren geeft al een hoop rust in je hoofd. 

Hoe vaak ‘praat’ jij in je hoofd tegen jezelf? Meestal zijn dat geen positieve gesprekken…. Iets in de trant van “Wat denken ze wel niet van mij?” Of “Dat jurkje staat mij echt niet”. Buig die gedachten eens om naar iets positiefs over jezelf “Ik zeg waar ik voor sta ongeacht wat anderen van mij denken” of “dat jurkje staat mij heel leuk”. 

Vind je dat raar? Fake it until you make it. Doe net alsof je er in gelooft tot je bijvoorbeeld daadwerkelijk ziet dat dat jurkje je echt wel flatteert. 

Hoe reageer je op een vriendin die iets lastigs moet doen? Je zal haar waarschijnlijk geruststellen en haar zeggen dat ze zich geen zorgen hoeft te maken en het gewoon moet doen. 

Word je eigen beste vriendin en geef jezelf die peptalk!

Confrontatie met jezelf

Je eigen beste vriendin worden voelt misschien als een ‘ver van je bed show’. Te vaak kom ik vrouwen tegen die zichzelf uit de weg gaan. Ze hebben een bepaald beeld of een bepaalde mening over zichzelf. Waarop is dat beeld gebaseerd en is dat reëel? Soms is jezelf uit de weggaan makkelijker dan de confrontatie aangaan.

Door jezelf uit de weg te gaan kom je steeds verder van jezelf af te staan. Je doet dingen die van je gevraagd worden of die ‘horen’. Je vraagt je niet af of ze bij je passen. Dit is hét basis scenario voor een burn-out. Dingen doen die niet bij je passen.

Positieve leefstijl oefening peptalk

3 stappen voor jouw persoonlijke peptalk

Stel je voor je moet op een dag iets lastigs doen bijvoorbeeld een presentatie geven. Praat dan tegen jezelf in de vorm van “ik kan dit, ik geef deze presentatie moeiteloos”. 

Denk in de tegenwoordige tijd, doe net of het nu al zover is, en gebruik nooit het woordje ‘niet’. 

Zo’n peptalk wordt affirmeren genoemd.

Je stuurt hiermee energie het universum in en het universum ‘verstaat’ het woordje niet, niet (dat is een lastige maar je begrijpt wat ik bedoel). Mocht je dus het woordje ‘niet’ in je peptalk gebruiken dan denkt het universum juist dat je het wel wilt en bereik je het omgekeerde van hetgeen je wilt. Dit klinkt misschien lastig maar dit is wel hoe het werkt.

Wil je je peptalk kracht bijzetten? Doe dit dan voor de spiegel en kijk jezelf diep in de ogen. Ik geef toe het is best ‘vreemd’ de eerste keer. Maar zo word je wel je eigen cheerleader!

I do it my way

Met zulke eenvoudige oefeningen coach ik jou. Ik coach geen groepen alleen 1-op-1 omdat iedereen anders is en in een andere situatie zit. Mijn doel is om jou zo persoonlijk en doeltreffend mogelijk te helpen naar een leven waarin Ruimte is voor Rust, Meer Ontspanning en Minder Stress.

 

 

Update, deze blog verscheen voor het eerst op 17 januari 2020 en is op 9 februari 2022 geactualiseerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
Hulp nodig of vragen?
Hoi! Hoe kan ik je helpen?