Hoeveel kan jij hebben?
Het is zomer in Nederland en als het lekker weer is dan zitten we massaal buiten. Gezellig de barbecue aan, vrienden uitnodigen en samen eten en drinken.
Iedereen heeft wel zo’n buurvrouw of buurman die nét iets te hard praat. Je hoofd staat al op springen na een dag hard werken. Het enige wat je nu wilt is rust in je hoofd. Je kan echt geen extra prikkels verdragen. Je hebt last van overprikkeling. Het enige wat jìj nodig hebt is prikkelmanagement, zodat jij die íets te luidde buurman of buurvrouw nog kan verdragen na een dag werken.
Waar komen al die prikkels vandaan?
Kijk eens naar hoe ons leven de laatste 20 jaar is veranderd. Het mobieltje, je gsm of tegenwoordig gewoon ‘je telefoon’ bestaat al 20 jaar. De commerciële uitbating van de gsm begon al in 1991 in Finland. Daarna is de ontwikkeling in een sneltreinvaart gegaan. Rond 2000 had bijna elke Nederlander en Belg een mobiele telefoon.
Waren we voorheen nog afhankelijk van de krant, de roddelende buurvrouw of post om nieuws te horen te krijgen dan is dat nu verleden tijd. A la minuut 24 uur per dag hebben we nieuws beschikbaar.
Zo ontstond in 2002 de eerste echte social media zoals wij die nu kennen in de vorm van Friendster.com.
Met alleen al deze ontwikkelingen is het aantal te verwerken prikkels mee gegroeid. Mogelijk krijg jij nog meer prikkels te verwerken want ook op ander vlak hebben de ontwikkelingen niet stil gestaan.
Maar wat zijn prikkels eigenlijk?
Ik vond een paar definities van het woord ‘prikkel’:
- Iets dat een reactie veroorzaakt of veroorzaakt heeft, bijvoorbeeld een aanraking.
- een ‘boodschap’ die de in- en/of uitwendige factoren naar je zintuigen sturen. Je zintuigen zijn: gezichtsvermogen, gehoor, reukzin, smaakzin en voelen.
Via je zintuigen komen de prikkels bij je ‘binnen’.

Holbewoner
Intern
Ik neem je even mee naar de oertijd. De tijd waar we uiteindelijk van afstammen en waar de oorsprong van ons bestaan vandaan komt. In die tijd, zo visualiseer ik dat, woonden we in een hol. Heel basic. De man ging uit jagen om zijn gezin van eten te voorzien. Zijn vrouw bleef in het hol en zorgde voor de kinderen en bereidde hetgeen de man mee terug bracht van zijn jacht.
So far so good.
In het hol was alles bekend, vertrouwd en veilig.
Extern
Op het moment dat je het hol uitstapte kreeg je te maken met externe prikkels. Prikkels die apart verwerkt moesten worden. Als je voelde dat het genoeg was dan stapte je terug je hol in en sloot je de deur achter je dicht en kwamen er geen nieuwe prikkels meer bij.
Hoe ‘raakt’ het je?
Je hebt een basis aan maximum aantal prikkels, die je kan verwerken.
Oftewel zintuiglijke prikkelverwerking. Zintuiglijke prikkelverwerking is het vermogen om informatie uit je lichaam en jouw omgeving via de zintuigen op te nemen, te verwerken en daarop te reageren met een gepaste reactie. Het gaat om het samenspel tussen informatie die binnenkomt en verwerkt wordt en de reactie daarop. Een mooie samenwerking tussen zintuigen en hersenen. Hier kan je meer lezen over zintuiglijke prikkelverwerking.
Je kan tot een bepaalde grens een hoeveelheid aan prikkels verwerken. Door de massa aan prikkels is het lastig om je ervoor af te sluiten. Bewustwording van die prikkels is stap 1. Stap 2 is: voor welke prikkels sluit je jezelf dan af? Je hebt zoveel keuze dat je niet meer kan kiezen. Je bent ‘overweldigd’. Je krijgt een overdosis.
Prik mij maar lek
Klachten
Typische klachten die bij overprikkeling horen zijn: vermoeidheid, hoofdpijn, hartkloppingen, onzekerheid, minder goed kunnen concentreren, gespannen spieren en humeurig.
Gevoel
Bij overprikkeling heb je het gevoel constant ‘aan’ te staan. Je mag niks missen. Je zit overal bovenop. Je kan moeilijk ontspannen. Je hebt een gejaagd gevoel wat zelfs ’s nachts doorgaat waardoor je minder slaapt.

Jij bent de baas
Yes, ein-de-lijk ben je CEO oftewel de baas. Jij kan zelf beslissen welke prikkels je binnen laat komen. Als je hier bewust mee aan de slag gaat heet dat prikkelmanagement.
Prikkelmanagement gaat over keuzes maken, zelf de controle houden en balans brengen in wát je werkelijk wilt doen en wát je moet doen. Zo maak je al een hele bewuste keuze.
De stekker eruit
Naast prikkelmanagement, welke prikkels je wel of niet toelaat kan je op zoek gaan naar een manier om je prikkels te verwerken. Welke manier past bij jou? Stem af op jezelf of zoals ik het altijd zeg ‘check in bij jezelf’, wat voor gevoel krijg je erbij? Wat lijkt jou een goede manier om je prikkels te verwerken?
Opladen
Zolang jij in die overdosis zit, is het lastig voor je. Een helpende hand in de vorm van iemand die jou helpt orde te scheppen in de chaos is dan wenselijk. Een Marie Kondo maar dan voor je hoofd 😉 Al veel coachees hielp ik op weg. In 4 weken tijd kregen we de boel al een eind op orde. De basis was er. Tot nu toe zijn alle deelnemers aan mijn trajecten dik tevreden en daar geniet ik van.
Springstof
Heb jij een hoofd wat op springen staat? Laat mij je helpen voordat de boel ontploft.
Ik kijk persoonlijk naar jouw situatie. Mijn trajecten zijn geen one-size-fits-all.
Ook houd ik het zo praktisch mogelijk.
Uit eigen ervaring weet ik dat moeilijke, lastig in te plannen oefeningen al snel verstoffen.
Ik houd van een simpele en directe aanpak.
Klik hieronder op de knop om vrijblijvend met mij te sparren om te kijken of ik jou kan helpen.