Kennismaken
Je gaat iets drinken met vriendin en zij neemt iemand mee. De kennis van je vriendin stelt zich aan je voor en je voelt het meteen: zij is absoluut niet jouw type. Het gesprek komt moeizaam op gang en uit alles blijkt jullie hebben geen klik.
Of die nieuwe collega. In je team verloopt alles vlekkeloos maar door de toegenomen werkzaamheden is uitbreiding nodig. Er wordt een nieuwe collega aangenomen en op haar eerste dag stelt ze zich aan je voor. Meteen staat iets in haar je niet aan. Je collega’s vinden haar meteen heel aardig en binnen korte tijd heeft ze haar plek in het team gevonden en is ze populair, behalve bij jou…..

Match
Als Mindful Run instructeur en coach heb ik al met veel mensen te maken gehad en gelukkig heb ik nog altijd leuke voornamelijk vrouwen gehad om mee te werken. Nu kiezen die vrouwen mij uit en waarschijnlijk niet alleen om wat ik doe maar ook om wie ik ben, hoe ik dingen aanpak en in het leven sta.
Die klik is heel belangrijk. Zeker bij 1-op-1 coaching. Hoe kan ik goed coachen als ik mijn bedenkingen bij iemand heb en omgedraaid hoe kan je iets aannemen van een coach waarbij je jezelf niet kunt zijn omdat je geen klik voelt.
Onlangs ving ik een gesprek op over het algemene beeld van een coach. Daaruit bleek dat een coach wordt gezien als iemand die je traint, aanzet of instrueert tot een bepaalde actie. In bepaalde mate is dat ook zo maar in dit gesprek kwam naar voren dat de coach ‘met een zweepje’ achter iemand aanzat, de coachee ging min of meer gedwongen buiten haar comfortzone. Enigszins verbaasd ben ik afgehaakt en heb ik het gesprek niet verder gevolgd.
“Coaching is unlocking a person’s potential to maximize their growth.”
Mijn eigen ervaring en zoals ik zelf te werk ga als coach onderschrijven dit beeld absoluut niet. Natuurlijk wil je samen iets bereiken. In overleg stel je doelen op die passen bij de coachee, die je binnen een bepaalde periode wilt behalen. Ik zie het als mijn taak om mijn coachee te prikkelen (niet te pushen!), overzicht te scheppen en om te doseren. Soms moet ik juist op de rem te trappen als ik denk dat iemand te snel gaat, teveel of te grote stappen wil maken, dit om bijvoorbeeld terugval in een bepaald patroon of een blessure op sportgebied te voorkomen. Een coach houdt op bepaalde momenten de coachee een spiegel voor om blinde vlekken, de valkuil(en), te laten zien.

Bewegen
Het reizen in de maand november bracht mij veel inspiratie. Nu hoef je niet speciaal te reizen om op dat punt te komen maar door in beweging te blijven, zorg je ervoor dat je niet ‘vast’ gaat zitten in je hoofd en door naar buiten te gaan stap je letterlijk en figuurlijk ‘uit’ de situatie wat verfrissend werkt en een ander beeld op de situatie kan geven.
Dat is de reden dat ik (buiten) bewegen en coaching combineer. De (online) coaching doe ik via WhatsApp call en vervolgens gaat de coachee samen met mij bewegen, hardlopen/wandelen/yoga, zodat ze letterlijk uit de omgeving beweegt, waarin altijd een beroep op ze wordt gedaan. Weg van alle sores, zodat ze zich volledig op zichzelf kan richten en kan ontspannen.
Vooraf aan een 1-op-1 coachingstraject heb ik altijd eerst een kennismakingscall om te kijken of er een klik is.
Update, deze blog verscheen voor het eerst op 17 december 2019 en is op 29 maart 2022 geactualiseerd.