Hardlopen en Mindfulness: een GOUDEN duo!

Waarom ben jij ooit begonnen met (hard)lopen? 

Waarom hardlopen?

Bij mij was het echt een kwestie van tijd. Een sportschoolrooster paste destijds niet bij mijn situatie. Nu kon ik mijn hardloopschoenen aandoen en was ik weg. Eerlijk gezegd deed ik in het begin mijn rondje als het donker was. Lange leve de korte dagen!

Jaren heb ik 5 kilometer gelopen, dat vond ik mooi en dat was prima te combineren met alle andere dingen zoals het huishouden en een baan. Daarnaast had ik astma en geloofde ik dat ik alleen maar in een vast tempo kon lopen. Ook dacht ik, dat als ik in zou schrijven voor een loopje, mij dat al zoveel stress op zou leveren dat ik spontaan in een astma aanval zou raken. Voortschrijdend inzicht en heel wat overtuigingen minder, leiden ertoe dat ik nu moeiteloos meedoe aan loopjes en ik mijn tempo’s makkelijk kan afwisselen.

Mijn keerpunt

Wat daaraan ten grondslag heeft gelegen? Het keerpunt is bij mij duidelijk te markeren en dat was na mijn Mindful Run instructeursopleiding. Ik ging aan de slag met de neusademhaling en dat was voor mij een echte openbaring. Ik kon onderweg ‘spelen’ met mijn ademhaling. Waarom zou ik zoveel ademen? Dat is helemaal niet nodig. 

De kern van Mindful Run zit ‘m ook in het lopen zonder prestatiedoel, zodat (hard)lopen weer ontspanning wordt. 

Een prestatie leveren versus mindful hardlopen

Momenteel word ik gecoacht in het hardlopen naar mijn eerste subtropische halve marathon. Menigeen zal nu denken: wat? Je hebt het net over geen prestatiedoel hebben…

Al snel nadat ik hier op de Filipijnen kwam wonen had ik door dat alles uit mezelf moest komen. Dat is soms best vermoeiend. Bovendien was ik uitgekeken op mijn standaard hardloopschema. Ik kende mijn coach en vroeg haar mij de komende tijd bij te staan. Zij maakt mijn schema en ik doe braaf wat erop voor die dag opstaat. Elke week hebben we contact, zodat dingen waar ik tegenaan loop meteen aangepakt kunnen worden. Hoe kan je dan toch een prestatie leveren en mindful blijven? Ik geloof erin dat je wel je grenzen moet blijven verleggen anders word je lui. Belangrijk hierbij is, dat je hierbij wel naar je lichaam blijft luisteren. Ik ga niet tot het gaatje. Als het mijn dag niet is dan draai ik net zo gemakkelijk om en probeer het de volgende dag opnieuw. 

Ontspanning

Op je werk en op school moeten we allerlei doelen halen en thuis ben je druk met je sociale leven. Waarom zijn we ooit gaan hardlopen? Dat was toch ter ontspanning? Ik denk dat je daaraan voorbijgaat door jezelf een hoog gegrepen doel op te leggen. Wanneer heb je dan echt tijd om te ontspannen?   

Op basis van mijn ervaringen: een druk leven combineren met (hard)lopen als tijd voor jezelf  om te ontspannen heb ik een online programma geschreven, waarbij wandelen of hardlopen gecombineerd wordt met mindfulness. In 10 motivaties neem ik je mee op weg naar een rustiger leven. Binnenkort maak ik de nieuwe startdatum bekend. Wordt vervolgd!

2 antwoorden op “Hardlopen en Mindfulness: een GOUDEN duo!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *